Het Erasmus MC heeft vrijdagmiddag 23 juni om 13.00 uur het nieuwe elektronisch patiëntendossier feestelijk in gebruik genomen. Vanaf die dag worden alle gegevens van de duizenden patiënten voortaan in het systeem HiX (van leverancier ChipSoft) geregistreerd. Bestaande data zijn inmiddels automatisch overgezet.


Grootste ooit

De overgang naar het nieuwe systeem is maandenlang intensief voorbereid. Deze ICT-operatie is de grootste op z'n gebied die de Nederlandse gezondheidszorg ooit heeft gekend. Het gaat om extreem grote hoeveelheden gegevens (data) die worden overgeplaatst.


Meer regie

Het nieuwe dossier is ontworpen om patiënten nog beter van dienst te kunnen zijn. Het Erasmus MC verhuist medio 2018 naar een nieuw, innovatief en technologisch hoogwaardig ingericht ziekenhuis. Het elektronisch patiëntendossier is een voorbereiding op de nieuwe manier van werken in het nieuwe ziekenhuis, waarbij de patiënten meer regie krijgen. Zo kunnen zij in de toekomst zelf elektronisch 'inchecken' in het
Erasmus MC.


Complexere zorg

HiX sluit tevens aan bij een aantal belangrijke ontwikkelingen in het Erasmus MC. Ten eerste wordt de aard van de aandoeningen van patiënten complexer. Zij bereiken hoge leeftijden, maar krijgen ook te maken met een veelvoud van ziekten. Dit vereist een goede samenwerking van diverse medische vakgebieden. Het nieuwe patiëntendossier voorziet beter in een goede verslaglegging van deze samenwerking.


In de regio

Daarbij werkt het Erasmus MC steeds intensiever samen met ziekenhuizen in de regio. Patiënten komen voor complexe en innovatieve behandelingen naar het Erasmus MC, maar krijgen hun voor- en nabehandeling bij hun vertrouwde arts in hun eigen ziekenhuis in de buurt.


Trots

Hans Mulder, CEO van ChipSoft: ,,Wij zijn ontzettend trots op de enorme prestatie die het team van Erasmus MC heeft geleverd om de overstap naar HiX binnen de gestelde termijn en binnen het gestelde budget te realiseren. We kijken erg uit naar de samenwerking met het grootste academische ziekenhuis van Nederland. Met HiX beschikt het Erasmus MC over een ultramodern platform dat de patiëntenzorg zowel intern als ketenbreed integraal ondersteunt. Bijna alle ziekenhuizen in de regio Rotterdam werken met HiX of gáán werken met HiX, waardoor Erasmus MC veilig en snel patiëntgegevens met die instellingen kan uitwisselen.”