In het futuristische Mediaplaza in Utrecht kwamen gisteren op de Gebruikersdag Zorgportaal 160 ICT-professionals van tientallen zorginstellingen bijeen om kennis met elkaar te delen over hun gezamenlijke uitdagingen en te sparren over de optimale invulling van online patiëntenzorg.


Na uitleg van voorzitter Wybren de Graaf over de nieuwe opzet van de gebruikersgroep, deelden zorgportaal-specialisten Guido Verasdonck en Arthur Schrijer de laatste ontwikkelingen in HiX. Daarbij kwamen onder meer het inplannen van wachtlijsten door de patiënt, de ondersteuning van videoconsult, de standaard authenticatie van koppelvlakken, Sharepoint 2016 en 2019 en de verhoging van usability aan de orde.


VIPP-uitdagingen

Vervolgens namen Christianne Kerkhofs en Gerrinde Bregman van het Franciscus Gasthuis en Vlietland het woord over hun lessons learned  en bloopers tijdens hun ‘VIPP-reis’. Hun tip: “Betrek alle lagen van de organisatie bij dit project.” Janneke Hofstede, ICT-projectleider van ziekenhuis Tjongerschans, nam vervolgens de zaal mee in haar verhaal over het initiatief ‘VIPP Fryslân’, waarbij vijf zorginstellingen samenwerken aan hun gezamenlijke VIPP-doelstellingen.


Gevarieerde sessies

’s Middags verspreidden de deelnemers zich over verschillende parallelsessies, waar uitgebreid werd gediscussieerd over Zorgplatform, het begrijpelijk maken van medische termen voor de patiënt en het project PROVES, waarbij wordt beproefd hoe persoonlijke, medische gegevens vanuit ziekenhuissystemen veilig en betrouwbaar volgens de MedMij-spelregels bij de patiënt in zijn persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) komen. Stef Mentzel van Viecuri verzorgde een interactieve workshop over effectief samenwerken en tijdens de breaks toonde Ruben Duijm de mogelijkheden van datawarehouse in combinatie met Zorgportaal.


“Nuttig en vernieuwend”

Coralien Vonk, staffunctionaris poliklinieken bij Ikazia Ziekenhuis: “Het is nuttig en vernieuwend om periodiek bij elkaar te komen. Je krijgt namelijk altijd nieuwe inzichten. Ik vond het bijvoorbeeld heel interessant te horen waar Franciscus Gasthuis en Vlietland tijdens het VIPP-project tegenaan liep  bij de poliklinische medicatieverificatie.”


“Benieuwd naar Zorgplatform”

“Ik was vooral heel benieuwd naar Zorgplatform”, aldus Mieke Kalkman, Manager Team Poliklinieken bij Erasmus MC. “Je hoort daar namelijk steeds vaker over. Het was erg interessant om te horen wat er op dit moment al mogelijk is op het gebied van samenwerking.”


“Leerzame dag”

Janneke Hofstede, ICT-projectleider bij Tjongerschans en spreker tijdens de gebruikersdag; “Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en direct telefoonnummers uitgewisseld. We hebben allemaal dezelfde uitdagingen, dus waarom zou je elkaars expertise niet gebruiken? Zelf heb ik de sessie Zorgplatform en de sessie over het begrijpelijk maken van medische termen voor de patiënt bijgewoond. Dat is namelijk een uitdaging voor iedere zorginstelling. Ik ben blij met alle nieuwe informatie die ik vandaag heb gehad en denk dat we met z’n allen kunnen terugkijken op een leerzame dag!”