De Dutch Hacking Health in Utrecht bleek afgelopen weekend een bruisende broedplaats voor innovatieve ideeën om de zorg nóg patiëntgerichter te ondersteunen met ICT. Collega’s Puck van Boekel en Juul Knoben wonnen bovendien de prijs voor Beste Data Driven-oplossing 2019.

 

Vierentwintig teams, bestaande uit specialisten van verschillende organisaties, werkten van donderdag- tot en met zaterdagavond samen met het UMC Utrecht aan zorgvraagstukken die vanuit alle lagen van het ziekenhuis werden aangedragen. ChipSoft schreef in op meerdere cases.


OK-planning

Het winnende team in de categorie Best Data Driven, met Puck van Boekel en Juul Knoben vanuit team Capaciteitsmanagement van ChipSoft, bedacht een oplossing waarmee het ziekenhuis inzicht krijgt in de kans op uitloop van een operatie en een sessie. Hiermee zijn de patiënt, de arts en de OK-planner op ieder moment op de hoogte van actuele en nauwkeurige informatie over de operatie. Dit om miscommunicatie en, teleurstellingen te voorkomen.


Value Based Healthcare (VBHC)

Een ander team met ChipSoft-medewerkers schreef in op een VBHC-vraagstuk, waarbij patiënten moeilijk hun leefwereld onder woorden kunnen brengen bij de arts en de arts op zijn beurt te weinig tijd heeft om tot de juiste antwoorden te komen. Het team ontwikkelde een functionaliteit, waarbij de patiënt een fotocollage uploadt die de arts direct inzicht geeft in de leefwereld en –behoeften van de patiënt. Hierbij spelen gezichtsherkenning en andere metadata een belangrijke rol. Hoewel deze pitch geen prijs opleverde, werd deze oplossing wél hartstochtelijk begroet door bestuurders van het UMC Utrecht en aanwezigen van het ministerie van Volksgezondheid Wetenschap en Sport.


Plezier en intensiteit

Remko Nienhuis, manager Research & Development bij ChipSoft, kijkt met genoegen terug op het weekend: “Los van onze winnaars, als je ziet met hoeveel plezier en intensiteit is gewerkt aan prachtige oplossingen, is dat geweldig. Mijn hart maakte ook een sprongetje bij de presentatie van een ander team, dat met behulp van een algoritme op vitale parameters een berekening maakte hoe groot de kans is dat een prematuur slaapt. Het is namelijk heel belangrijk dat een vroeggeboren kind niet teveel wordt gestoord tijdens de slaap. Door dit soort oplossingen kun je de zorg daar goed op afstemmen.”


Elkaar helpen

“Op een gegeven moment kregen we zo veel vragen van andere teams om mee te denken vanuit de visie van ChipSoft, dat we hier een aparte inloopruimte voor hebben ingericht. Op die manier konden wij onze hulp aanbieden en kregen we in korte tijd heel veel informatie op basis waarvan ChipSoft met het UMC Utrecht kan doorontwikkelen. Wij kijken dus terug op een zeer geslaagde Dutch Hacking Health, waarvan uiteindelijk de zorg de grote winnaar is.”


Benieuwd naar het verhaal van winnaressen Puck van Boekel en Juul Knoben? In deze blog gaan zij dieper in op de Dutch Hacking Health en werken bij ChipSoft.