​Ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen werkt via E-health samen met veel van de 130 huisartsen in de regio. Deze huisartsen beschikken nu over de mogelijkheid om nauwgezet de situatie te volgen van patiënten die ze hebben doorverwezen. Dit ervaren de huisartsen als een grote vooruitgang vergeleken met de traditionele werkwijze, zegt hun ‘spreekbuis’ Evert den Drijver.


Evert den Drijver is een voormalig huisarts die sinds kort actief is als Transmuraal Medisch Coördinator bij de Tjongerschans. Namens het Friese ziekenhuis onderhoudt hij, met collega Stefan van der Veen, de contacten met zijn ex-collega’s in de regio. “Huisartsen zijn heel blij met dit systeem”, zegt Den Drijver. “Als ze voorheen een patiënt doorverwezen naar het ziekenhuis, kregen ze na afloop alleen een ontslagbrief en -bericht. Als de arts meer wilde weten, kon hij bellen. Nu loggen artsen eenvoudig in bij het webportaal en volgen ze het complete verloop van de ziekenhuisopname, inclusief alle relevante informatie.”


Nuttig en leerzaam

“Als insturend huisarts zie je bijvoorbeeld de uitslag van een bloed- of röntgenonderzoek”, haalt Den Drijver aan als voorbeeld. “Ook de diagnose van de specialist is via het webportaal direct inzichtelijk. Bovendien zien artsen het complete verloop tot aan het ontslag, met alle interne doorverwijzingen. Al die informatie kan heel nuttig en leerzaam zijn voor huisartsen, want zo zien ze of ze met hun diagnose op het juiste spoor zaten. En voor aanvullende vragen leggen ze eenvoudig contact met de verantwoordelijk zorgverlener in het ziekenhuis.”

De meeste huisartsen in Nederland krijgen hun enige terugkoppeling nu uit de ontslagbrief, die vaak dagen na ontslag pas op de praktijkdeurmat ligt of elektronisch naar het HIS wordt verzonden. Hierdoor lopen ze niet alleen veel bruikbare informatie mis, het leidt soms ook tot gevaarlijke situaties. Als de patiënt kort na het ziekenhuisontslag iets overkomt, heeft de dienstdoende huisarts bijvoorbeeld slecht zicht op de medicatie die de specialist heeft voorgeschreven. Het webportaal van de Tjongerschans voorkomt dit soort situaties; de door het ziekenhuis voorgeschreven ontslagmedicatie wordt direct getoond.


Portaal versterkt samenwerking

Den Drijver: “Het doel is dat de zorgverleners in het ziekenhuis ruim voor het ontslag alle benodigde informatie digitaal verwerken. Ook de medicatiegegevens. De huisarts ontvangt via mail een melding zodra de informatie is in te zien via het webportaal. Zo is hij te allen tijden optimaal geïnformeerd. Niet alle 130 huisartsen maken hier nu meteen intensief gebruik van, maar daar gaat het wel naartoe. Ik heb veel positieve geluiden gehoord. Het portaal versterkt nu al de transmurale samenwerking tussen huisartsen en het ziekenhuis. En dat wordt alleen maar meer.”   


Direct afspraak inplannen

Huisartsen die patiënten doorverwijzen naar de Tjongerschans, hebben de mogelijkheid direct een afspraak voor ze in te plannen. Het eHealth-portaal reikt automatisch de eerstvolgende beschikbare plaats in het ziekenhuis aan. Is de patiënt op dat tijdstip verhinderd? Dan moet hij zelf een afspraak maken, bijvoorbeeld thuis via het digitale patiëntenportaal of telefonisch.


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatie@chipsoft.nl