Revalidatie Friesland is op 7 april 2017 live gegaan met HiX. Hiermee is er een stap gezet naar toekomstbestendige revalidatiegeneeskunde. De livegang is een mooi slotstuk van de maandenlange voorbereidingen. Hieronder leest u verschillende reacties uit de organisatie. 


Gerri Eikelboom, voorzitter Raad van Bestuur

Nog maar net bekomen van de confettiknal bij de officiële livegang, zit bestuursvoorzitter Gerrie Eikelboom met een grote glimlach op haar werkkamer in Beetsterzwaag. “Met HiX hebben we een grote stap gezet naar toekomstbestendige revalidatie.”


Trots

De lach van Gerrie is vooral een lach van trots. “Ik heb zoveel respect voor iedereen die heeft meegewerkt. Dan bedoel ik niet alleen de mensen die in het project zelf zaten, maar ook de collega’s die de afwezigheid van de anderen hebben opgevangen. Wat is het leuk om met alle locaties samen zo’n project te realiseren! Er is een hele nieuwe dynamiek ontstaan. Dat is écht een cadeautje erbij. Bedankt allemaal!” 


Stap vooruit

“In de voorfase hebben we een heel uitgebreid selectietraject bewandeld en een programma van eisen opgesteld. En daar kwam HiX op alle fronten als beste uit. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we met HiX een enorme stap vooruit hebben gezet.” 


Betere zorg

“Bij Revalidatie Friesland werken we interdisciplinair en dan is het heel belangrijk dat alle relevante informatie rondom de patiënt bij elkaar gebracht wordt. Het EPD gaat ons daarin veel beter ondersteunen, betere en veilige informatieoverdrachten opleveren tussen onze locaties en – dus – betere zorg mogelijk maken. Ook de samenwerking met ketenpartners verloopt sneller en veiliger. Het EPD is een grote stap naar toekomstbestendige revalidatie.”


Focus

"Door de komst van HiX zijn vele werkwijzen en -processen binnen Revalidatie Friesland herzien. “Dat is natuurlijk wel een ‘dingetje’, want anders werken is altijd spannend. Maar ervaring vanuit andere zorginstellingen leert dat het prima te doen is. Bovendien: we vragen van onze revalidanten dat zij leren omgaan met veranderingen en te focussen op wat zij wél kunnen. Dan moeten wij dat zelf ook doen, toch?”

Karin Dijkstra, projectleider EPD

Karin is jaar overgekomen uit Ziekenhuis Tjongerschans, waar zij ook als projectleider heeft gewerkt aan de implementatie van HiX. Daarvoor werkte ze in het AMC in Amsterdam. De ervaring uit beide ziekenhuizen kon ze bij Revalidatie Friesland goed gebruiken. “Maar een revalidatiecentrum is toch heel anders dan een ziekenhuis.


HiX is een kans

“Natuurlijk voel je soms weerstand, omdat mensen moeten wennen aan een nieuwe werkwijze, maar een van onze key users zei het zó mooi laatst: ‘Je moet niet alles vergelijken met hoe je het voorheen deed. Zeg gewoon tegen jezelf: ik begin aan een nieuwe baan en daar hoort nu eenmaal een computer bij. Ik heb er een opleiding voor gehad, dus ik kan het!’. Dat vond ik zo leuk om te horen. HiX is een kans. Een kans om met z’n allen uniform te werken bijvoorbeeld.”


Projectorganisatie 

Dat deed Karin natuurlijk niet alleen. “Nee, de projectorganisatie bestond uit 75 medewerkers, die zich allemaal vrijwillig hebben aangemeld. We kregen zoveel aanmeldingen dat we op een gegeven moment mensen moesten kiezen en bedanken. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het tekent de teamgeest die bij Revalidatie Friesland heerst. Ongekend!”


Vrij gepland

“Wat ik ook nog nooit eerder heb meegemaakt, is dat mensen volledig werden vrij gepland voor een dergelijk traject. Hier heeft het management dat wél gedaan. Een superzet, want daardoor konden we vanaf september iedere woensdag aan de slag met HiX. Dat heeft er mede toe geleid dat het een succes is geworden.”


Autorijden

 Zelf zie ik HiX net als autorijden. In het begin weet je wel hoe je moet autorijden, maar je moet bij alles nog even wennen en nadenken. Je gebruikt op dag 1 nog niet meteen alle handigheidjes. Maar dat komt na een paar weken of maanden vanzelf. Dan benutten we HiX ten volle. Het is dan aan ons om te zorgen dat onze werkwijze uniform blíjft.”

Henk Methorst, hoofd ICT

“Het is net als studeren. In de laatste week voor je examens moest je nog even gas geven. Maar het is de moeite waard. Dit project krijgt van mij tot nu toe een dikke 9!” 


Genieten

“Als ICT’ers zijn wij de afgelopen periode heel nauw betrokken geweest bij de zorg. Nauwer dan daarvoor. En de ‘zorgkant’ is weer veel bewuster geworden van de rol van ICT. Ontzettend leuk!”


Mooie basis

Met de ingebruikname van HiX is een mooi fundament gelegd om te innoveren en verder te ontwikkelen, vindt Henk. “De basis stáát en nu begint het pas. Een goed EPD is tegenwoordig als een nutsvoorziening. Onmisbaar. Met HiX hebben we gelukkig een heel mooi EPD dat ook nog eens erg prettig is in beheer en onderhoud.”


Standaard content

“Wij zijn bevoorrecht dat we van papieren dossiers overstappen op ‘standaard content’. We migreren niet vanuit een systeem waarin iedereen een eigen werkwijze heeft ontwikkeld. We starten vanaf ‘nul’. Daardoor hoeven we met onze bescheiden ICT-afdeling minder energie te steken in controles en het uitleggen van keuzes en wijzigingen. Bovendien zorgt standaard content dat we automatisch meeprofiteren van de innovaties die ChipSoft aan HiX toevoegt. Een groot voordeel!”


Meer lezen?

Wilt u meer lezen over de livegang van HiX in Revalidatie Friesland? Bekijk hier het volledige online magazine: Revalidatie Friesland live met HiX!